TCP / IP, İletim Kontrol Protokolü / İnternet Protokolü anlamına gelir. TCP / IP, bilgisayarların internet gibi bir ağ üzerinde iletişim kurmasına izin veren bir dizi standart kuraldır.
Tek başına, bir bilgisayar herhangi bir sayıda işi gerçekleştirebilir. Ancak bilgisayarların gerçek gücü birbirleriyle iletişim kurduklarında parlar. Bilgisayarların yaptığını düşündüğümüz şeylerin çoğu – e-posta iletileri göndermek, video açmak veya yol tarifi almak vs. bunların hepsi birbiriyle iletişim kuran bilgisayarları içerir. Bu bilgisayarlar farklı şirketlerden olabilir, hatta dünyanın farklı yerlerinde bulunabilir ve bunları kullanan kişi ve programlar farklı insan ve bilgisayar dillerini kullanabilir.
Belirli bir etkileşim iki bilgisayar sistemi arasında olabilir veya yüzlerce sistemi içerebilir. Ancak, bir mektup veya paketi elden ele geçirmek gibi, her işlem bir seferde sadece iki bilgisayar arasında gerçekleşir. Bunun gerçekleşmesi için, iki bilgisayarın önceden nasıl iletişim kurmaları gerektiğini bilmeleri gerekir.
*Konuşmaya nasıl başlıyorlar?
*Iletişimde sırayı nasıl belirliyorlar?
*Her bilgisayar mesajının doğru iletildiğini nasıl biliyor?
*Konuşmayı nasıl bitiriyorlar?
Bilgisayarlar bunu protokollerle yaparlar. Protokol, üzerinde anlaşmaya varılmış bir kurallar dizisidir. İnsan olarak düşünelim, diğer insanlarla nasıl davranacağımızı ve iletişim kuracağımızı da aslında adı koyulmamış sosyal protokollerle yapıyoruz. Bilgisayarlar için aynı şey, ancak daha zor ve hızlı kurallar. Bilgisayarların hepsi aynı protokolü kullandığında, bilgi aktarılabilir. Yapmadıkları zaman bu bir KAOS’a dönüşür.
İnsanlar bilgisayarlar arasında ilk kez bilgi alışverişi yapmaya başladığında iletişim daha karmaşıktı. Her satıcının kendi bilgisayarları arasında kendi belirlediği bir iletişim yolu vardı, ancak bu diğer satıcıların bilgisayarlarıyla iletişim kuramıyordu. Kısa süre sonra, tüm satıcıların bilgisayarlarının birbirleriyle iletişim kurmasına izin veren üzerinde anlaşmaya varılmış bir standardın gerekli olduğu anlaşıldı. Ve bu standart TCP / IP’dir.
TCP ve IP arasındaki farklar nelerdir?
TCP ve IP iki ayrı bilgisayar ağı protokolüdür.
IP, verilerin gönderildiği adresi alan bölümdür. IP adresi bulunduğunda TCP veri dağıtımından sorumludur.
Bunları ayırmak mümkündür, ancak TCP ve IP arasında bir fark yaratmanın bir anlamı yoktur. Birlikte çok sık kullanıldıkları için “TCP / IP” ve “TCP / IP modeli” artık tanınan terminolojidir.
Şöyle düşünün: IP adresi, akıllı telefonunuza atanan telefon numarası gibidir. TCP, telefonun çalmasını sağlayan ve başka bir telefondaki biriyle konuşmanıza olanak tanıyan tüm teknolojidir. Birbirlerinden farklıdırlar, ancak birbirleri olmadan da anlamsızdırlar.
TCP / IP tam olarak ne yapar? Ve nasıl çalışır?
TCP / IP, ABD Savunma Bakanlığı tarafından, bilgisayarların bir cihazdan diğerine veri aktarımını belirtmek için geliştirilmiştir. TCP / IP, doğruluğa büyük önem verir ve verilerin iki bilgisayar arasında doğru bir şekilde iletilmesini sağlamak için birkaç adımı vardır.
Bunu yapmanın bir yolu; sistem tüm mesajı tek parça olarak gönderecekse ve bir sorunla karşılaştığında, tüm mesajın tekrar gönderilmesi gerekir. Bunun yerine, TCP / IP her iletiyi paketlere böler ve bu paketler diğer uçta yeniden birleştirilir. Mesela ilk yol mevcut değilse veya tıkanmışsa, her paket diğer bilgisayara farklı bir yol alabilir.
Ayrıca, TCP / IP farklı iletişim görevlerini katmanlara ayırır. Her katmanın farklı bir işlevi vardır. Veriler, diğer uçtan alınmadan önce dört ayrı katmandan geçer (aşağıdaki bölümde açıklandığı gibi). Daha sonra TCP / IP, verileri yeniden birleştirmek ve alıcıya sunmak için bu katmanları tersine çevirir. Katmanların amacı, iletişimi kendi başlarına yönetmek zorunda kalmadan çok sayıda donanım ve yazılım satıcısı olmadan işleri standartlaştırmaktır .
TCP / IP modelinin dört katmanı
TCP / IP, internette kullanılan bir veri bağlantısı protokolüdür. Modeli dört ayrı katmana ayrılmıştır. Birlikte kullanıldıklarında, aynı zamanda bir protokol takımı olarak da adlandırılabilirler.
Veri bağlantısı katmanı
Veri bağlantısı katmanı (bağlantı katmanı, ağ arabirim katmanı veya fiziksel katman olarak da bilinir) Ethernet kablosu, kablosuz ağ, ağ arabirim kartı, bilgisayardaki aygıt sürücüsü vb. Kullanarak veri gönderme ve alma işleminin fiziksel bölümlerini işler. .
İnternet katmanı
İnternet katmanı (ağ katmanı olarak da bilinir), paketlerin ağ etrafındaki hareketini kontrol eder.
Taşıma katmanı
Aktarım katmanı, iki cihaz arasında güvenilir bir veri bağlantısı sağlayan şeydir. Verileri paketler halinde böler, diğer cihazdan aldığı paketleri ve diğer cihazın aldığı paketleri kabul ettiğinden emin olur.
Uygulama katmanı
Uygulama katmanı, ağ iletişimi gerektiren uygulama grubudur. Kullanıcının e-posta ve mesajlaşma gibi etkileşimde bulunduğu şey budur. Alt katmanlar iletişimin ayrıntılarını ele aldığından, uygulamaların kendilerini bununla ilgilenmesine gerek yoktur.
TCP / IP her tür IP adresiyle çalışır mı?
Birkaç çeşit IP adresi vardır. Ancak ne tür bir IP adresi kullanırsanız kullanın, TCP / IP kullanır.
IP adresleme türleri arasındaki farklar sıradan bir kullanıcı olarak sizin için şeffaftır – ve bu konuda çok fazla bilgi sahibi olmanız gerekmemesi TCP / IP’nin güçlü yönleri arasındadır. Genellikle bu konular, bilgisayarınızın işletim sistemini veya mobil aygıtını kuran tarafından yönetilir. Ancak netlik için:
Statik IP adresleri her zaman aynı kalır. Evinizdeki sabit adres gibidir, değişmeyen bir adresdir.
Dinamik IP adresleri değişir veya en azından değişecek şekilde tasarlanmıştır. Bir bilgisayar sistemi dinamik bir IP adresi kullandığında, yerel ağa “beni bulabileceğiniz yer budur!” Diye bildirir – otelin sizi nasıl bulacağını bildiği bir otel odasının “adresi” gibi. Bu ayrım hakkında daha fazla bilgi için bkz. Statik ve dinamik IP adresleri.
Nüfusun o kadar hızlı büyüdüğü şehirleri duymuş olabilirsiniz ki, yeni gelenler telefon numarası alabilmek için yeni alan kodları oluşturmak zorunda kalmıştır. Sürekli artan sayıda bağlı cihazla, TCP / IP’nin benzer bir sorunu vardı – internet temelde IP adresleri tükeniyordu. Bu nedenle, mevcut IPv4 adreslerine alternatif olarak IPv6 adlı yeni bir IP adresi sürümü geliştirildi. IPv4 ile IPv6 adresleri arasındaki farklara daha ayrıntılı bir bakış.
Aslında, TCP / IP standart olarak gelir
TCP / IP, web üzerinde en sık kullanılan protokol paketidir. Farkında olmasalar bile milyonlarca insan her gün kullanıyor.
Bilgisayarların büyük çoğunluğunda, TCP / IP standart olarak yerleşiktir. Manuel olarak ayarlamak için herhangi bir şey yapmanıza gerek yoktur. Bazen bir uygulamaya TCP / IP adresinizin ne olduğunu söylemeniz gerekebilir. HTTP,STMP,FTP TCP IP ptokotolunu kullanan standartlardan birkaçıdır.