SIP hiçbir zaman açıkça bir telefon protokolü olarak tasarlanmamıştır ve bu nedenle, DTMF desteği en başından beri desteklenmemiştir.
Zaman içinde kuruluşlar DTMF kullanmaya başladı, böylece kullanıcılar IVR’ler ile işlemlerini yapabildi , PIN kodlarını girebildi ve telefonlarını kullanarak servislerle etkileşime girebildiler. DTMF başlangıç için hayal edilen çağrı kurulum işlevinin ötesinde bambaşka bir rol almaya başladı.
Standart abone döngüsü POTS hattınızda DTMF için özel bir hat yok, DMTF tonları ses ile beraber taşınıyordu.
SIP Voip için bir standart haline geldiğinde DTMF tonlarını taşımak için bir yöntemi yoktu.
Bu eski sade telefon sistemi yani POTS dediğimiz hatta da toktu aslında, bu yüzden tonlar medya akışında yani ses ile taşınıyordu.Buna inband deniyor. Inband’da sesler aynı kanal için aynı hat üzerinden taşınıyor.
Bununla birlikte, sesi daha az bant genişliği kullanarak internet üzerinden göndermek için G.729,g723 vs sıkıştırılmış kodekler voip ile kullanılmaya başlandı. Ama bu ses sıkıştırma olayı DTMF tonlarına zarar veriyordu, bu nedenle VoIP dünyası DTMF bilgilerini taşımak için yeni bir yola ihtiyaç duydu.
RFC2833, 2000 yılında bu sorunu ortadan kaldırmak için icat edildi ve bu sayede DTMF, rtp stream içinde taşınarak bir RTP event olarak tanımlandı.
DTMF inband
DTMF inband kullanıldığında, sinyaller o kanaldaki birincil verilerle aynı iletişim kanalı üzerinden gönderilir. DTMF tonları için bu, tonların insan sesi ile aynı frekans aralığında olduğu anlamına gelir, üretilen tüm DTMF tonları hat üzerinden duyulabilir. In-band kullanıyorsanız, ton sadece ATA’nız tarafından normal ses gibi davranılır ve konuşmanızın geri kalanıyla konuştuğunuzda olduğu gibi sıkıştırılır. Ses akışı sağlayıcınız tarafından açıldığında, sıkıştırma artefaktları, kayıp paketler, hat titremesi vb. nedeniyle ton değişmiş olabilir. Bu, tonu kullanılamaz hale getirebilir. Genellikle sadece g711 kodekleri DTMF bantını taşıyacak kadar iyidir.
DTMF out of band
DTMF out of band ise tam tersi bir tutuş alır – sinyaller ayrı bir kanal üzerinden; SS6ve SS7 gibi protokoller ile PSTN üzrinden gönderilir. Out of band kullanırken; tuş takımınızdaki bir rakama bastığınızda, telefondaki ton evinizdeki ATA tarafından algılanır. Bu sinyal daha sonra dijital olarak VoIP sağlayıcınıza gönderilir ve bu PSTN ağı üzerinden gönderilecek tonu yeniden oluşturur. Avantajı, sağlayıcı ucunda üretilen tonun saf bir dijital ton olmasıdır.