Sistem Başlatma
İçinde Unix işletim sistemi yüklü bir bilgisayarınız varsa, sistemi çalıştırmak için sistemi açmanız yeterlidir. Sistemi açar açmaz önyüklemeye başlar ve son olarak sisteme giriş yapmanızı ister, bu da sisteme giriş yapmak ve günlük aktiviteleriniz için kullanmak için bir etkinliktir.
Giriş Unix
Bir Unix sistemine ilk kez bağlandığınızda, genellikle aşağıdakiler gibi bir istem görürsünüz –
login:
Giriş yapmak
Oturum istemi adresinden kimliği yazın, ardından basın basın . Kullanıcı kimliğiniz büyük / küçük harfe duyarlıdır , bu nedenle tam olarak sistem yöneticinizin belirttiği şekilde yazdığınızdan emin olun.
Doğru kullanıcı kimliğini ve parolayı girerseniz, sisteme girmenize izin verilir. Ekranda görüntülenen bilgi ve mesajları aşağıdaki gibi okuyun.
login : miki
miki’s password:
Last login: Sun Jun 14 09:32:32 2009 from 62.61.164.73
$
PS: miki benim login adım kedimin ismi =)
Şifre değiştirme
Tüm Unix sistemleri, dosyalarınızın ve verilerinizin kendinizin kalmasını ve sistemin kendisinin bilgisayar korsanlarından ve krakerlerden korunmasını sağlamak için parolalar gerektirir. Parolanızı değiştirme adımları şunlardır passwd komutunu yazarak sizden eski şifreyi ve yeni şifrenizi girmenizi istedikten sonra şifre değiştirmenize izin verecektir.
Dizinleri ve Dosyaları Listeleme
Unix’teki tüm veriler dosyalar halinde düzenlenmiştir. Tüm dosyalar dizinler halinde düzenlenmiştir. Bu dizinler dosya sistemi adı verilen ağaç benzeri bir yapıda düzenlenmiştir.
Bir dizinde bulunan tüm dosyaları veya dizinleri listelemek için ls komutunu kullanabilirsiniz . Aşağıda, ll komutunu -l seçeneği ile kullanma örneği verilmiştir .
Burada d ….. başlayan girişler directory’dir (uml, univ ve urlspedi ). Geri kalanlar ise girişler dosyalardır.
Kimsin?
Sisteme giriş yapmış durumdayken aşağıdakileri bilmek isteyebilirsiniz: Ben kimim ? “Kim olduğunuzu” bulmanın en kolay yolu whoami komutunu girmektir –
Kimler Giriş Yaptı?
Aynı anda kimin bilgisayarda oturum açtığını bilmek ilginizi çekebilir.
Diğer kullanıcılar hakkında ne kadar bilmek istediğinize bağlı olarak, bu bilgiyi alabilmeniz için üç komut vardır: kullanıcılar , kim ve w .
Çıkış Yapma
Komut istemine logout komutunu yazmanız yeterlidir ; sistem her şeyi temizler ve bağlantıyı keser.
Linux Sistemin Kapatılması
Bir Unix sistemini komut satırı üzerinden düzgün şekilde kapatmanın en tutarlı yolu aşağıdaki komutlardan birini kullanmaktır –
halt: Sistemi hemen aşağı indirir.
init 0: Sistemi kapatmadan önce senkronize etmek ve temizlemek için önceden tanımlanmış komut dosyaları kullanarak sistemi kapatır.
init 6: Sistemi tamamen kapatıp yeniden başlatarak sistemi yeniden başlatır.
poweroff: Sistemi kapatarak sistemi kapatır.
reboot: Sistemi yeniden başlatır.
shutdown: Sistemi kapatır.
Sistemi kapatmak için genellikle süper kullanıcı veya kök (bir Unix sisteminde en ayrıcalıklı hesap) olmanız gerekir. Bununla birlikte, bazı bağımsız veya kişisel sahipli Unix kutularında, bir yönetici kullanıcı ve bazen düzenli kullanıcılar bunu yapabilir.