Network layer’da paket olarak adlandırdığımız “PDU” veri bağlantı katmanında Frame olarak adlandırırız. Yani network layerden gelen, tek başına anlaşılamayan veri(data) için bu sinyalleri anlaşılabilir hale dönüştürürüz ve bu frame(çerçeve) deriz. Veri bağlantı katmanı protokolleri, protokollerin çalışmasını sağlamak için kontrol bilgisi gerektirir. Kontrol bilgileri aşağıdakileri anlayabilirsiniz:
■ Hangi düğümlerin birbiriyle iletişimde olduğu
■ Tek tek düğümler arasındaki iletişim başladığında ve bittiğinde
■ Düğümler iletilirken hatalar meydana gelirse
■ Daha sonra hangi düğümlerin iletişim kuracağı
Kapsülleme bu kontrol bilgilerini içerir. Protokol, hangi kontrol bilgilerinin gerekli olduğunu ve bu bilgilerin kapsüllemeye nasıl dahil edildiğini açıklar. Protokolde açıklanan kapsülleme kullanılarak, veri bağlantı katmanı, bir çerçeve oluşturmak için bir başlık ve bir römork ile kapsüllenerek yerel ortam boyunca nakil için bir paket hazırlar. Veri bağlantısı katmanı çerçevesi aşağıdaki öğeleri içerir:
■ Veri(Data): Ağ katmanından gelen paket
■ Header: PDU’nun başında bulunan adresleme gibi kontrol bilgileri
■ Trailer: PDU’nun sonuna eklenen kontrol bilgileri
Medyada seyahat eden veriler bir bit akışına veya 1 ve 0’lara dönüştürülür. Bir düğüm uzun bit akımları aldığından, bir çerçevenin nerede başlayıp durduğunu ve hangi bitlerin adresi veya diğer kontrol bilgilerini temsil ettiğini belirlemelidir.
Her çerçeve içinde, her kontrol alanı için tahsis edilmiş belirli sayıda bit vardır. Alıcı düğüm, her alanı içeren akışta bulunan farklı bit gruplarını belirlemek için veri bağlantı katmanı çerçevesini kullanır. Aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi, kontrol bilgisi, başlık ve treylerdeki verici düğüm tarafından farklı alanlardaki değerler olarak eklenir. Bu biçimlendirme, fiziksel sinyallere hedefteki paketlere kodu çözülmüş bir yapı verir.