İçe dönükler – Introverts

Bir kapı zili, bir yerde çok fazla gürültü veya beklenmedik bir kişinin ortaya çıktığını duyduğunuzda kalbiniz küt küt atıyor mu? Sessizliğinizden dolayı kibirli ve kaba bir kişilik olarak mı kabul ediliyorsunuz? Birçok insanla olmaktansa yalnız zaman geçirmeyi mi tercih edersiniz?

Eğer yukarıda ki sorulara cevabınız evet ise, siz de ünlü “içe dönükler” (Introverts) ailesinin bir üyesisiniz. Hoşgeldiniz 🙂

İçine kapanık, sessiz, yalnız zaman geçirmeyi veya birkaç yakın arkadaşıyla olmayı tercih eden ve sakin ortamları tercih eden bir kişidir. Kendi zihinlerinde sadece düşünmekten ve bir şeyleri incelemekten zevk almaya meyillidirler. İç gözlem, içe dönükler için önemlidir, bu nedenle kendileri hakkında daha fazla şey öğrenmek için genellikle çok zaman ayırırlar.

Sabah uyandın ve evde misafir olduğunu görüyorsun. Naparsın ? Hiç çekemem şimdi diyip yatağa geri dönersin. Eve sen bir içe dönüksüz.

  • İçe dönük olmanın 8 işareti:
  • **Telefonları, kulaklıkları, dizüstü bilgisayarları, internetleri ve tek kişilik odaları hayatta kalma kitleri. Kulaklık onlar için en değerli mücevherdir.
    **Derin düşünürler ve gözlemcilerdir. İnsanların neden kendilerini tutamadıklarını ve neden burunlarını başkasının işine sokup durduklarını hep merak ederler. Örneğin, otobüs, tren veya uçakla seyahat eden içe dönük biriyseniz, yanınızda oturan adamın sadece kendi işine bakmasını dilersiniz.
    **İçedönüklerin her şeyi paylaştığı ve dışadönük gibi davrandıkları en fazla 5 kişiden oluşan küçük bir arkadaş çevresi vardır.
    **Sosyal medya platformlarında hayatlarıyla ilgili detayları paylaşmaktan hoşlanmazlar. Hiçbir gönderiyi beğenmeden veya yorum yapmadan sessizce haber akışını kaydırmak, sosyal medya dünyasında bildikleri tek şey. Yıllardır sosyal medya profil resimlerini değiştirmeye hiç tenezzül etmiyorlar.
    **Telefon görüşmeleri onlar için bir kabustan daha kötü değildir. Bunu belirli kişilerle de aramak yerine mesajlaşmayı tercih ederler. Farklı emojiler icat eden kişinin şerefine!
    **Bilinçsizce, arkadaşlarıyla veya meslektaşlarıyla yaptıkları turun veya açık hava planlarının iptal edilmesini her zaman isterler.
    **Aşkları 10 yıl sonra bile aşk olarak kalır. Ve inan bana, içine kapanık birinden daha iyi bir sapık bulamazsın.
    **Toplumun onlar hakkında ne düşündüğü umurlarında değil. Kendi hayal dünyalarında mutlular. Açık ve aktif hayal gücü becerilerine sahip olmak güzel bir yetenektir – içe dönüklerin kutsandığı bir yetenek.

    İçedönükler hakkında bazı yaygın mitler:

    • Efsane: Hiç arkadaşları yok.

    Gerçek: Çok fazla arkadaşlarının olmadığı doğrudur, ancak bu onların her zaman yalnız olmayı sevdikleri anlamına gelmez. Sığ ilişkilere çok az ilgi duyarlar. Dünyalarına kimi alacakları konusunda seçicidirler, bu nedenle içe dönük biçimler arasındaki ilişkiler daha çok sevilecek ve anlamlı bir şeye dönüşecektir. Sonuç olarak, kendilerini sadık ve güvenilir insanlarla çevrelerler.

    • Efsane: İnsanlardan nefret ettikleri için dışarı çıkmak istemiyorlar.

    Gerçek: İçe dönükler, kendi kişisel ortamlarının rahatlığına ve mahremiyetine değer verirler, bu da onları diğer insanlardan daha fazla içeride kalmaya yönlendirebilir. Genellikle dışarı çıkmaktan çekinmezler ama bu onlar için gerekli değildir. Yalnız zamanlarına her şeyden daha çok değer verirler. İnsanların etrafında olmayı sevmedikleri doğru ama bu hiç kimseyi sevmedikleri anlamına gelmez.

    • Efsane: Çok sessizler.

    Gerçek: Sessizlik aptallığa eşit değildir, gürültü de zekaya eşit değildir. Hayata karşı sessiz yaklaşımları bir kusur değil, bir nimettir.

    Sessizlik güzeldir, garip değil. İnsanın güzel bir şeyden korkma eğilimi tuhaftır.

     -Elliot Kay
    • Efsane: Aşırı derecede utangaçtırlar.

    Gerçek: Birçok utangaç insanın içe dönük olduğu doğrudur. Sadece çekingendirler, utangaç değillerdir. Başka bir deyişle, başkalarının işlerine karışmak yerine işleri kendilerine saklamayı severler. Utangaç bir insan ile içe dönük bir insan arasındaki fark, utangaç insanların sosyal temastan korkması, içe dönüklerin ise korkmamasıdır.

    • Efsane: Depresyondalar ve yalnızlar.

    Gerçek: Depresif insanlar gibi, içe dönükler de sessiz ve mesafeli görünebilir. Ama aynı değiller. Depresif insanlarla içe dönüklük arasındaki temel fark, içe dönüklerin sessizliklerinden memnun ve kayıtsız olmalarına karşın, depresif kişilerin sessizliklerinden memnun olmamasıdır. Sonuçta, yalnız olmak içe dönük biri için o kadar da yalnız değildir. En çok zevk aldıkları şeydir.

    Yalnız olun – buluşun sırrı budur: Yalnız olun, işte o zaman fikirler doğar.

     – Nikola Tesla
    • Efsane: Onlar sıkıcı

    Gerçek: Sarhoş insanlarla ve bir sürü gürültüyle partilere giderken kendilerini rahat hissetmemeleri, eğlenemeyecekleri veya sıkıcı insanlar oldukları anlamına gelmez. Hobilerine ve tutkularına zaman ayırarak hayatlarından eşit derecede zevk alırlar .

    • İçine kapanıklar genellikle yanlış bir şekilde konuşmayı sevmeyen veya söyleyecek hiçbir şeyi olmayan insanlar olarak etiketlenir. Gerçek şu ki, sadece seçici konuşuyorlar. Çok fazla insan varsa, içe dönükler genellikle herhangi bir kelime almakta zorlanırlar, bu yüzden sessiz kalmaya karar verirler. Sağır kulaklara düşecekse, iyi düşünülmüş bir fikri dile getirmenin bir anlamı yok.

    Dahası, içe dönükler küçük konuşmayı sevmezler. Bütün “Nasılsın?” “Neredesin?” “Ne yapıyorsun?” “Bugünlerde hayatında neler oluyor”? sohbet onlar için değersizdir. Boş alanı gevezeliklerle doldurmak zorunda kalmadan, birisiyle anlamlı bir konuşma yapmanın tatminini yaşarlar. Dahası, içe dönük birinden daha fazla konuşmasını istemek, dışa dönük birinden susmasını istemekle eşdeğerdir.

    Leave A Comment