Windows’dan ilk geldiğimde ve Linux’u keşfettiğimde, Linux dosya sistemi yapısının biraz kafa karıştırıcı olduğunu gördüm, çünkü tüm hayatım boyunca Windows dosya sisteminden başka bir şey bilmiyordum. Ancak öğrenme eğrisine devam ettikten sonra, gizem çözüldü ve artık gerektiğinde Linux ve Windows arasında rahatça geçiş yapabilirim ve aslında Linux dosya sistemini öğrendikten sonra Windows dosya sistemini daha iyi anladığımı hissediyorum.
Benim için iki dosya sistemi arasındaki en büyük fark, dosya sisteminin kökünün nereden başladığını anlamaktır. Windows’da, kök, genellikle C: \ olan sürücü harfinde başlar, bu da temel olarak sabit sürücüde başladığı anlamına gelir. Ancak Linux’ta, dosya sisteminin kökü fiziksel bir aygıta veya konuma karşılık gelmez, yalnızca “/” nin mantıksal bir konumudur. Görsel bir sunum için aşağıdaki grafiklere bakın.
Linux Dosya sistemi yapısı
Windows dosya sistemi yapısı
Hatırlanması gereken bir başka şey de Linux’ta her şeyin bir dosya olduğudur. Ya da daha doğrusu, her şey bir dosya olarak temsil edilirken, Windows’ta bir disk sürücüsü olarak görüntülenebilir.
Örneğin, Windows’ta sabit sürücü genellikle dosya gezginde C: \ olarak temsil edilir ve hatta sabit sürücünün küçük bir simgesini görüntüler ve ne kadar alan kullanıldığını görüntüler. Öte yandan, Linux’ta, / dev / sda olarak temsil edilen sabit sürücü, gerçekten sadece bir klasör / dizin, Linux’ta gerçekten sadece diğer dosyalara işaret eden bir dosya.
Şimdi daha pratik örnekler verelim. Windows’ta Belgeler klasörünüzün Linux eşdeğeri / home / username / Documents olurken, Windows’da genellikle C: \ Users \ KullanıcıAdı \ Belgeler olur. Bunlar aslında oldukça benzer, ancak farklılıkların nerede olduğunu görebilirsiniz.
Dolayısıyla, yukarıdaki Linux dosya sistemi grafiğini kullanarak, Linux dosya sistemindeki her bir klasörün ne için olduğunu araştırmamız gerekir, bu da Linux’un genel olarak nasıl çalıştığını daha iyi anlamamıza yardımcı olacaktır. Burada listelenen veya yukarıda gösterilen her klasörün her Linux dağıtımında mutlaka görünmediğini, ancak çoğunun göründüğünü unutmayın.
/ – Root
Bu, yalnızca dosya yapısının en üst düzeyinde gereken dizinleri içermesi gereken kök dizindir.Her dosya ve dizin kök dizinden başlar.
Bu dizinin altında yalnızca kök kullanıcının yazma ayrıcalığı vardır.
/ bin – İkili( Binary) Dosyalar
Çalıştırabileceğiniz bazı uygulamaları ve programları içeren dizindir . Bu dizinde yukarıda belirtilen ls programını ve dosyaları ve dizinleri yapmak ve kaldırmak, onları ettirmek ve benzeri için diğer temel araçları bulacaksınız. Örneğin: ps, ls, ping, grep, cp. Sistemin tüm kullanıcıları tarafından kullanılan komutlar burada bulunur.
/ dev – Aygıt Dosyaları
Bunlar aygıt sürücüleri. Çoğu önyükleme zamanında ve hatta anında üretilir. Örneğin, makinenize yeni bir web kamerası veya USB pendrive takarsanız, burada otomatik olarak yeni bir cihaz girişi açılır.
/ etc – Yapılandırma dosyaları
Sistemin temel yapılandırma dosyalarını içerir; Yönetici dizin komutları, yapılandırma dosyaları, disk yapılandırma dosyaları, geçerli kullanıcı listeleri, gruplar, ethernet, ana bilgisayarlar, kritik mesajların nereye gönderileceği içerir. Tüm programlar için gereken yapılandırma dosyalarını içerir. Bu, ayrı ayrı programları başlatmak / durdurmak için kullanılan başlatma ve kapatma kabuk komut dosyalarını da içerir. Örneğin: /etc/resolv.conf, /etc/logrotate.conf
/ usr – Kullanıcı Programları
Çeşitli amaçlar için kullanılır ve birçok kullanıcı tarafından kullanılabilir. Yönetim komutlarını, paylaşılan dosyaları, ugulamalar, kütüphaneler, belgeler, duvar kağıtları, simgeler ve uygulamalar ve hizmetler tarafından paylaşılması gereken diğer şeylerin uzun bir listesini içeren dizinlerin bir karışımını içerir.
/ lib – Sistem Kütüphaneleri
Kütüphaneler temel olarak yürütülebilir ikili dosyalar tarafından kullanılabilen kodlardır. / Lib dizini, / bin ve / sbin dizinlerindeki ikili dosyaların ihtiyaç duyduğu kitaplıkları tutar.
/ boot – Önyükleme Yükleyici Dosyaları
Önyükleme yükleyicisi ile ilgili dosyaları içerir.
Çekirdek initrd, vmlinux, grub dosyaları / boot altında bulunur
/ mnt – Bağlama dizini
Bu / media dizinine benzer, ancak çıkarılabilir medyayı otomatik olarak bağlamak yerine, sistem yöneticileri tarafından bir dosya sistemini el ile bağlamak için kullanılır. CD-ROM sürücüsü ve disket sürücüsü için sırasıyla cdrom ve disket gibi diğer geçici dosya sistemlerini bağlamak için kullanılır.
/ opt – İsteğe bağlı yazılım
Geleneksel olarak / opt dizini, dağıtım havuzunda bulunmayan üçüncü taraf uygulamalarının dosyalarını yüklemek / depolamak için kullanılır.
Normal uygulama, yazılım kodunu seçmektir ve daha sonra tüm kullanıcıların çalıştırabilmesi için / bin dizinindeki ikili dosyayı bağlar.
/ media – Çıkarılabilir medya için montaj noktası
USB disk, SD kart veya DVD gibi çıkarılabilir bir medya bağladığınızda, onlar için / media dizininin altında otomatik olarak bir dizin oluşturulur. Çıkarılabilir medyanın içeriğine bu dizinden erişebilirsiniz.
/ home – Kullanıcı kişisel verileri
Giriş dizini, kullanıcılar için kişisel dizinler içerir. Giriş dizini, kullanıcı verilerini ve kullanıcıya özgü yapılandırma dosyalarını içerir. Kullanıcı olarak kişisel dosyalarınızı, notlarınızı, programlarınızı vb. Ana dizininize koyacaksınız.
/ tmp – Geçici dosyalar
Adından da anlaşılacağı gibi, bu dizin geçici dosyaları tutar. Birçok uygulama geçici dosyaları depolamak için bu dizini kullanır. Hatta geçici dosyaları saklamak için dizin kullanabilirsiniz.
Ancak, / tmp dizinlerinin içeriğinin sisteminiz yeniden başlatıldığında silindiğini unutmayın. Bazı Linux sistemleri de eski dosyaları otomatik olarak siler, bu yüzden burada önemli olan herhangi bir şeyi saklamayın.
/ var – Değişken veri dosyaları
Değişken için kısa olan, programların sistem günlüğü, kullanıcı izleme, önbellek ve sistem programlarının oluşturduğu ve yönettiği diğer dosyalar gibi çalışma zamanı bilgilerini depoladığı yerdir.
/ Proc – Dosyaları işle ve çekirdek
Çalışan işlemler ve çekirdek parametreleri hakkında bilgi içerir. Proc dizininin içeriği, çalışma zamanı sistem bilgilerini almak için bir dizi araç tarafından kullanılır. Örneğin, Linux’ta işlemci bilgilerini kontrol etmek istiyorsanız, / proc / cpuinfo dosyasına başvurabilirsiniz. Linux sisteminizin bellek kullanımını kontrol etmek istiyorsunuz , sadece / proc / meminfo dosyasının içeriğine bakın.
/ srv – Hizmet verileri
Sunucuları ilişkin verileri içerir. Linux kutunuzdan bir web sunucusu çalıştırıyorsanız, siteleriniz için HTML dosyalarınız / srv / http (veya / srv / www ) şeklinde olur. Bir FTP sunucusu çalıştırıyorsanız, dosyalarınız / srv / ftp’ye gider .
/ sbin – Sistem ikili dosyaları
Bu, / bin dizinine benzer. Tek fark, yalnızca root veya sudo kullanıcısı tarafından çalıştırılabilen ikili dosyaları içermesidir. ‘Sbin’ içindeki ‘s’ kelimesini süper veya sudo olarak düşünebilirsiniz.