Port addressing nedir?

Aynı anda e-posta, anlık mesajlar, web sayfaları ve bir VoIP telefon araması alıp gönderen bilgisayarı düşünün. TCP ve UDP tabanlı hizmetler, iletişim kuran çeşitli uygulamaları izler. Her uygulama için segmentleri ve datagramları birbirinden ayırmak amacıyla, hem TCP hem de UDP, bu uygulamaları benzersiz şekilde tanımlayabilen başlık alanlarına sahiptir.

Her bölümün veya datagramın başlığı bir kaynak ve hedef bağlantı noktası içerir. Kaynak bağlantı noktası numarası, yerel ana bilgisayardaki kaynak uygulama ile ilişkili bu iletişim için kullanılan numaradır. Hedef bağlantı noktası numarası, uzak ana bilgisayardaki hedef uygulama ile ilişkili bu iletişim için kullanılan numaradır.

Bağlantı noktası numaraları, mesajın bir istek veya yanıt olmasına bağlı olarak çeşitli şekillerde atanır. Sunucu işlemlerinde kendilerine atanmış statik bağlantı noktası numaraları olsa da, istemciler her konuşma için dinamik olarak bir bağlantı noktası numarası seçerler.

Bir istemci uygulaması bir sunucu uygulamasına istek gönderdiğinde, başlıkta yer alan hedef bağlantı noktası, uzak ana bilgisayarda çalışan hizmet arka plan programına atanan bağlantı noktası numarasıdır. İstemci yazılımı, uzak ana bilgisayardaki sunucu işlemiyle hangi bağlantı noktası numarasının ilişkili olduğunu bilmelidir. Bu hedef bağlantı noktası numarası, varsayılan olarak veya el ile yapılandırılır. Örneğin, bir web tarayıcı uygulaması bir web sunucusuna istekte bulunduğunda, aksi belirtilmedikçe tarayıcı TCP ve 80 numaralı bağlantı noktasını kullanır. TCP bağlantı noktası 80, web hizmeti uygulamalarına atanan varsayılan bağlantı noktasıdır. Birçok yaygın uygulama varsayılan bağlantı noktası atamalarına sahiptir.

Bir istemci isteğinin bir segmentindeki veya datagram başlığındaki kaynak bağlantı noktası rastgele oluşturulur. Sistemde kullanılan diğer portlarla çakışmadığı sürece, istemci herhangi bir port numarası seçebilir. Bu bağlantı noktası numarası, istekte bulunan uygulama için bir dönüş adresi gibi davranır. Aktarım katmanı, bir bağlantı noktası döndürüldüğünde doğru uygulamaya yönlendirilebilmesi için bu bağlantı noktasını ve isteği başlatan uygulamayı izler. İstekte bulunan uygulama bağlantı noktası numarası, sunucudan gelen yanıtta hedef bağlantı noktası numarası olarak kullanılır.

Aktarım katmanı bağlantı noktası numarası ile ana bilgisayara atanan ağ katmanı IP adresinin kombinasyonu, belirli bir ana bilgisayar aygıtında çalışan belirli bir işlemi benzersiz şekilde tanımlar. Bu kombinasyona soket denir. Bazen, bağlantı noktası numarası ve soket terimlerini birbirinin yerine kullanılabilir olarak bulabilirsiniz. Biz de, soket terimi sadece IP adresi ve port numarasının benzersiz kombinasyonunu ifade eder. Kaynak ve hedef IP adreslerinden ve bağlantı noktası numaralarından oluşan bir soket çifti de benzersizdir ve iki ana bilgisayar arasındaki görüşmeyi tanımlar.

Örneğin, 192.168.1.20 Katman 3 IPv4 adresine sahip bir ana bilgisayarda çalışan bir web sunucusuna (bağlantı noktası 80) gönderilen bir HTTP web sayfası isteği 192.168.1.20:80 soketine yönlendirilecektir.

Web sayfasını isteyen web tarayıcısı 192.168.100.48 ana bilgisayarında çalışıyorsa ve web tarayıcısına atanan dinamik bağlantı noktası numarası 49152 ise, web sayfasının soketi 192.168.100.48:49152 olacaktır.

Bu benzersiz tanımlayıcılar bağlantı noktası numaralarıdır ve bağlantı noktası numaralarını kullanarak farklı konuşmaları tanımlama işlemi aşağıdaki resimde gösterilmiştir.

Leave A Comment