Daha önce bir işletmeyi aradıysanız ve menü seçenekleri için numara seçtiyseniz veya belirli bir ofis uzantısını çevirdiyseniz, Özel Banka Borsası (PBX) telefon sistemi kullandınız.
Telefon hatlarının ilk yıllarında, çağrılar operatörlerin bunları manuel olarak doğru alıcılara yönlendirdiği genel santrallerden geçti. 20. yüzyılın ortalarında, talep büyüdü ve artan sayıda telefon görüşmesi için birden fazla hat kuruldu. İşletmeler her iç departman için ayrı hatlar kullanmaya başladı. Ancak, şehirler arasında yapılan bir çağrı kadar pahalı olan departmanlar arasında yapılan çağrılar da dahil olmak üzere her pahalı çağrı için hala ödeme yapmak zorundaydılar. Bu maliyetler büyüdükçe, daha iyi bir çözüme ihtiyaç duyulduğu kısa sürede ortaya çıktı. Bu, 21. yüzyılda ve dijital devrime doğru gelişmeye devam edecek bir iş telefonu devrimine yol açtı.
PBX sistemlerinin tarihçesi
İlk PBX sistemi, 1960’larda avukatlar tarafından geliştirildi ve çağrıları manuel olarak yönlendirmek için bir insan operatöre ihtiyaç duydu. Kendi operatörlerini işe alarak ve az sayıda telefon hattı ve santral bloğu satın alarak veya kiralayarak, şirketler çok sayıda telefonu daha az parayla kullanabildiler.
Gerçek şu ki, telefon görüşmeleri hala bir insan operatöre ihtiyaç duyuyordu. Otomatik santraller kamu hizmetleri tarafından onlarca yıldır kullanılmıştır, ancak özel işletmeler bu genellikle güvenilir olmayan teknolojiyi kullanmakta tereddüt ettiler.
1970’lerde otomatik santraller süperiletkenlerin eklenmesini gördüler, bu da onları daha hızlı ve daha güvenilir hale getirdi.
Bir insan operatöre ihtiyaç duyulmadan, PBX sistemleri daha uygun fiyatlı ve popüler hale geldi. İşletmeler kamu hizmetlerini kullanmaktan uzaklaştıkça, dahili arama, av grupları ve çağrı yönlendirme dahil yeni sistemleri tarafından sunulan daha fazla avantajı keşfettiler.
Bilgisayarlar geliştikçe PBX için bir güncelleme ortaya çıktı: Zaman Bölmeli Çoğullama (TDM) sistemi. Günümüzde halen şirketler tarafından en sık kullanılan telefon sistemi olan bu sistem, bir masaüstü bilgisayar gibi inşa edilmiştir. Bir sabit sürücü, merkezi işlem birimi (CPU), rasgele erişim belleği (RAM) ve işletim sistemini barındıran büyük bir kabin olarak tasarlanmıştır. İşletmeler, önceki sistemlerden daha küçük olan kabine eklemek için yeni kartlar satın alarak kolayca bekletme müziği veya ek telefon hatları ekleyebilirler.
Ne yazık ki, bu yeni sistem maliyetli bir yatırım olabilir. Analogdan dijitale geçmek için her telefonun TDM uyumlu bir yenisiyle değiştirilmesi gerekiyordu. Kolayca eklenen bu kartlar, şirketleri ihtiyaç duyduklarından daha fazla hat almaya zorlayan 16 hatla mevcuttu.
Sonra internet ortaya çıktı ve onunla birlikte PBX ve TDM sistemlerinenin dışında yeni bir gelişme oldu
IP PBX sistemi nedir?
İnternetten önce, tüm telefon görüşmeleri, her iki ucunda analog telefonlar gerektiren telefon şirketinin ağından geçti. Daha sonra, 1990’lardan başlayarak, geliştiriciler internetin veri ağı üzerinden çağrıları kanalize etme yeteneğini yarattı. Bu, İnternet Üzerinden Ses Protokolü (VoIP) olarak bilinir .
1. Analog telefon görüşmeleri dijital sinyallere dönüştürülür.
2. Dijital sinyaller İnternet Protokolü (IP) paketlerine çevrilir.
3. IP paketleri tekrar telefon sinyallerine dönüştürülür ve diğer uçtaki telefon tarafından alınır.
VoIP, ses ve veri ağlarının yakınlaşmasını sağlar: kullanıcıların internete, analog telefon görüşmelerine ve VoIP telefon görüşmelerine aynı hat üzerinden erişimi vardı.
Bu yeni sistem birçok işletme için devrim niteliğindeydi, ancak yine de bir yatırımdı. Şirketler, ekipmanlarını ve yazılımlarını bir kez daha pahalı IP sistemleri ve telefonlarıyla değiştirmek zorunda kaldılar. Giderlere rağmen, IP PBX sistemi birçok işletme için avantajlı bir seçimdi. Sadece büyük şirketler için uygun fiyatlı bir seçenek olan bir PBX sisteminden daha az maliyetli olduğu için, herhangi bir şirket bir IP PBX sistemi kullanabilir. Sistem ucuz değildi, ancak genel maliyetlerden tasarruf etti ve onu her büyüklükteki şirketler için değerli bir yatırım haline getiren bazı özellikler sağladı.
VoIP teknolojisinin evrimi
İnternet gelişmeye devam ettikçe yeni olasılıklar ortaya çıktı. IP PBX cihazlarına yapılan çağrıları kısıtlamak yerine, VoIP sistemleri bilgisayarlar, telefonlar ve IP telefonlar arasında iletişime izin verdi. Bu yeni sistem bulut tabanlıydı ve dışarıdaki bir sağlayıcı tarafından barındırılıyor. Birden fazla iletişim kanalı sunan bir uygulama olarak işlev gördü. Kullanıcılar görüntülü sohbet yapabilir, veri paylaşabilir, anlık mesajlaşabilir ve daha pek çok şey yapabilir. İnternete bağlı bir cihaz olduğu sürece bunu her yerden yapabilirlerdi.
VoIP sistemi, şirketlerin iletişimlerini diğer uygulamalarla entegre etmelerine de izin verdi . Satış görevlileri artık CRM sistemlerindeki çağrıları izleyebilir ve önceki görüşmelerden notlar kullanabilir. İletişim bağlandı ve olasılıklar sonsuz oldu.