Unix işletim sistemi, bilgisayar ve kullanıcı arasında bağlantı görevi gören bir dizi programdır.
Sistem kaynaklarını tahsis eden ve bilgisayarın içindekilerin tüm ayrıntılarını koordine eden bilgisayar programlarına işletim sistemi veya çekirdek adı verilir .
Kullanıcılar kabuk ile bilinen bir program aracılığıyla çekirdekle iletişim kurar . Kabuk bir komut satırı yorumlayıcısıdır; kullanıcı tarafından girilen komutları çevirir ve bunları çekirdek tarafından anlaşılan bir dile dönüştürür.
- Unix aslında 1969 yılında bir grup AT&T çalışanı Ken Thompson, Dennis Ritchie, Douglas McIlroy ve Joe Ossanna tarafından Bell Labs’da geliştirildi.
- Piyasada çeşitli Unix çeşitleri bulunmaktadır. Solaris Unix, AIX, HP Unix ve BSD bunlara birkaç örnektir. Linux aynı zamanda serbestçe kullanılabilen bir Unix lezzetidir.
- Birkaç kişi aynı anda Unix bilgisayar kullanabilir; bu nedenle Unix’e çok kullanıcılı sistem denir.
- Bir kullanıcı aynı anda birden fazla program çalıştırabilir; bu nedenle Unix çok görevli bir ortamdır.
UNIX Mimarisi
Unix’in tüm sürümlerini birleştiren ana konsept aşağıdaki dört temel unsurdur –
- Kernel- Çekirdek – Çekirdek, işletim sisteminin kalbidir. Donanım ve bellek yönetimi, görev planlama ve dosya yönetimi gibi görevlerin çoğuyla etkileşime girer.
- Shell- Kabuk – Kabuk, isteklerinizi işleyen yardımcı programdır. Terminalinize bir komut yazdığınızda, kabuk komutu yorumlar ve istediğiniz programı çağırır. Kabuk tüm komutlar için standart sözdizimini kullanır. C Shell, Bourne Shell ve Korn Shell, Unix modellerinin çoğunda bulunan en ünlü kabuklardır.
- Commands and Utilities– Komutlar ve Yardımcı Programlar – Günlük etkinliklerinizde kullanabileceğiniz çeşitli komutlar ve yardımcı programlar vardır. cp , mv , cat ve grep , vb. komut ve yardımcı programlara birkaç örnektir. 250’den fazla standart komutun yanı sıra 3. taraf yazılımı aracılığıyla sağlanan çok sayıda komut vardır . Tüm komutlar çeşitli seçeneklerle birlikte gelir.
- Files and Directories – Dosyalar ve Dizinler – Unix’in tüm verileri dosyalar halinde düzenlenmiştir. Tüm dosyalar daha sonra dizinler halinde düzenlenir. Bu dizinler ayrıca dosya sistemi adı verilen ağaç benzeri bir yapıda düzenlenmiştir .